Tanım: Karnınınız en aşağı kısmında, pelvisin ağrısıdır. Kadınlarda genelde üreme, üriner sistemle ilişkili rahatsızlıklarda görülür. Pelvik ağrısı keskin, yaygın, devam eden veya aralıklı olabilir.
Ağrısı çok, az veya orta derecelerde olabilir. Bazen sadece idrar esnasında veya cinsel birleşme sırasında pelvik ağrı hissedilebilir. Bu şikayetlerle hekime gidildiğinde bu tarz bilgileri vermek önemlidir.
Nedenler (Etyoloji):
Kadın ve erkekte ilk olarak;
Apandisit,
Mesane hastalıkları
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon
Böbrek enfeksiyonu veya taşları
Bağırsak hastalıkları
Sinir bozuklukları
Fıtık
Kırık pelvis
Psikojenik sebepler göz önüne alınmalıdır.
Pelvik ağrılarda akut, kronik olmalarına göre ve ayrıca lokalizasyonlarına göre farklı anlamlar taşımaktadır.
Akut pelvik ağrıda sindirim sistemi, fıtıklar, üriner sistem enfeksiyonları, taşlar, tümörler genital sebepler neden olabilir. Bu tarz ağrılar genelde sağ ve sol alt kadranda görülür.
Akut Pubis üzeri supra pubik bölge olarak adlandırılan kısımdaki ağrılar daha çok kolon hastalıkları, inflamatuar bağırsak sendromu, sistik, nefrolitiazis, ve gene bazı genital sebeplerle görülebilir.
Akut pelvik ağrı genital sebepleri over tümörleri, over kist torsiyonları, dış gebelik, pelvik infalamatuar hastalık ve dismenoredir.
Pelvisteki lokalizasyon olarak yaygın lokalize ağrı sebepleri arasında sindirim sistemi enfeksiyonları, bağırsak tıkanıklıkları, diyabetik ketoasidoz, üremi, metal intoksikasyonu, ailevi akdeniz ateşi, periton iltihabı, orak hücreli anemi gibi sistemik rahatsızlıklar görülebilir.
Kronik Jinekolojik pelvis ağrı sebepleri Adnexial, Uterin olmak üzere 2 ayrı grupta incelenebilir.
Adnex; rahimin eklentileri olan 2 adet fallop tüpü ve yumurtalıkları içeren toplu isimdir.
Kronik Adnexial ağrı sebepleri arasında; kistler, adezyonlar, endometriyozis, genital tümörler, ovulasyon ağrısı, kronik pelvik inflamatuar hastalık vardır.
Kronik Uterin ağrılar sebepleri arasında adenomiyozis, servikal darlık, dismenore, rahim içi araç, pelvik organ prolapsusları vardır.
Kadınlardaki en sık pelvik ağrı sebepleri;
Dış gebelik
Düşük
Pelvik inflamatuar hastalık
Yumurtlamak
Menstüral kramp
Yumurta kistleri
Myomlar
Rahim kanserleri
Serviks kanserleridir.
Kronik Üriner sistemle ilişkili ağrı nedenleri; mesane tümörü, kronik üriner sistem enfeksiyonu, taşlar olabilir.
Kronik Sindirim Sistemi ile ilişkili ağrı nedenleri; bağırsak kanserleri, iltihabı, inflamatuar bağırsak hastalıkları, kabızlık olabilir. Ayrıca muskuloskeletal nedenler ve yukarıda saydığımız sistemik rahatsızlıklar kronik pelvik ağrıya sebep olabilir.
Tanı:
Tanı konmadan önce kadınlarda;
Menstral krampların artıp artmadığı
Vajinal kanamanın sıklığı ve yoğunlupu
İdrarda acı, yanma olup olmadığı
Kabızlık, ishal
Gaz veya guruldama karında
Dışkıda kan varlığı
Üşüme, titreme
Kalçada ağrı gibi sorular sorulmalıdır.
Tanı konarken bu sorular sorgulandıktan, hastananın anamnezi (hikayesi) alındıktan sonra fizik muayene yapılmalıdır ve hekimler belli testler isteyebilir.
Bunlar;
Kan tahlili
İdrar tahlili
Hamilelik testi
Vajinal-penil kültürler
Kemik dansitesi
Laparoskopi
Histereskopi
Ultrason
Bilgisayarlı tomografidir.Bu testler hekimin tanı koymasında yardımcı olacaktır.
Tedavi: Tedavisi ağrı kaynağıyla ağrının ne kadar çok olduğuyla ilişkilidir. Ayrıca ne sıklıkta ağrıdığı da tedaviyi şekillendirir. Bazen ağrı kesici ilaçla tedavi edilir, gerekiyorsa antibiyotikle tedavi yöntemleri vardır. Herhangi bir pelvik organ sebebiyle meydana gelen bir ağrıysa tedavi cerrahiyi veya farklı prosedürleri içerebilir. Bir hekim ağrınızın etyolojisine göre en ideal tedaviyi uygulayacaktır.
[yasr_visitor_votes size=”large”]